Uitbreiding Woonhuis

In het landelijke gebied van Friesland staat een heel mooi boerderijtje dat gebouwd is aan het eind van de 19e eeuw.  Het bevindt zich in een uitstekende staat van onderhoud en is een perfect stijlvoorbeeld van dit soort zorgvuldig vormgegeven boerenbehuizing in die tijd.

De wens om het woonhuis uit te breiden wierp de onvermijdelijke vraag op of de uitbreiding in de stijl van het bestaande huis, dan wel in een contrasterende vormgeving moest worden gerealiseerd. Daar het bestaande huisje in perfect evenwicht verkeerde, was het antwoord: contrasterend!

Ten einde de verschillen groot te maken is de uitbreiding uitgevoerd in glas, hardsteen en staal tegenover baksteen, geschilderd hout en dakpannen.
Ook in vormgeving is het contrast gezocht; landelijke romantiek versus moderne zakelijkheid. Het introverte woonhuis kreeg een extraverte uitbreiding. Bij de aansluiting met het maaiveld en de zijgevel, met name ter plaatse van de voorgevel, is het architectonische thema van de “uitgestelde ontmoeting” gehanteerd. Dit smeedt de uitersten weer tezamen.

Het was de wens om bij de uitbreiding de relatie met de tuin en het landschap te vergroten, door deze als een vooruitgeschoven post van het woonhuis in de tuin te ontwerpen.
De tuinkamer, waar beschut van de avondzon kan worden genoten, vormt de letterlijke overgang met buiten. De bestaande perenboom is gespaard en groeit door een gat in het dak rustig verder.

Om bij de aansluiting van oud op nieuw ter plaatse van de dakgoot voldoende maat over te houden, ligt de uitbreiding zestig centimeter verdiept in het maaiveld.
Hierdoor blijft de vorm van het bestaande huisje in z’n waarde. Tevens biedt dit van binnenuit een bijzonder perspectief op de buitenwereld; intiem en letterlijk opgenomen in het buitengebied. Het hoogteverschil in de woning verdeelt het woongebied in twee zones. Een ronde lichthapper op het dak brengt het daglicht in het nieuwe deel op een hoger niveau dan in het bestaande deel van de woonkamer, zodat de overgang tussen oud en nieuw ook hierdoor wordt gemarkeerd. In de avond vormt deze lichthapper een hoogte accent in de ruimte en de bron van de kunstverlichting. Dakoverstekken houden de opwarming door de zon op deze noord-west oriëntatie binnen de perken. 

De gerealiseerde uitbreiding vormt een waardevolle toevoeging aan het woongenot. Door de grote mate van transparantie zijn alle seizoenen van binnenuit beleefbaar, net als de beroemde “Friesche wolkenluchten”.